zadanko
ala: Mam problem z takim oto zadaniem:
Dziecko zjeżdża na sankach ze stoku. W pierwszej sekundzie sanki przebyły drogę 2m , a w
każdej następnej sekundzie o 0,4m więcej niż w poprzedniej. Jaką drogę przebyły sanki po 15
sekundach.
Czy mogłabym prosić o dokładne wyliczenia krok po kroku? Z góry bardzo dziękuję
16 lut 17:50
zdesperowany student: a
1=2m r=0,4m
a
n=a
1+(n−1)*r wyznacz sobie ciag za n wstaw 15 i bedzie ok
16 lut 17:52
ala: czyli jak to zrobić

Bo ja nie mam pojęcia... Jestem dopiero w Klasie I TE...
16 lut 18:04
ala: Czy ktoś mi pomoże?
16 lut 18:13
zdesperowany student: uz ci pomoglem napisalem wzor ktory trzeba wyliczyc mysle ze na lekcji robiliscie takie rzeczy,
nie am tu nic skomplikowanego napisz wzr a dalje ci pomoge
16 lut 18:31
ala: 15=2+14r
13=14r | :13
r=14/13? tak

?
16 lut 18:38
zdesperowany student: an=2+(n−1)*0,4 to bedzia postac ogolna wzory wyznacz ja.
16 lut 18:42
ala: an=2+0.4n−0.4
an=2.4+0.4n tak?
16 lut 18:47
16 lut 19:01
zdesperowany student: nie, dodawanie lezy i kwiczy, nie jak masz 2 zł w reku i 10 zł dlugu w banku to jak wpłacisz do
banku te 2 zł to masz jeszcze 8 zl dlugu, wiec popraw blad.
16 lut 19:01
ala: an=1.6+0.4n tak?
16 lut 19:04
zdesperowany student: tak
i teraz 15 oznacza 15wyraz ciagu wiec masz a15=1,6+0,4*15
16 lut 19:05
ala: a15=7,6?
i co dalej?
16 lut 19:07
16 lut 19:14
zdesperowany student: to jest odp na twoje pytanie.
16 lut 19:15
ala: Czyli Sanki w ciągu 15 sekund przebyły 7,6m? tak?
16 lut 19:18
ala:
22 lis 20:07