pomocy
monika: Oblicz dlugosci odcinkow trojkata prostokatnego oznaczonych literami a i b
a) α = 15 stopni
β = 75 stopni
| 15 stopni α
|
|
| b
|
|
|
| 75 stopni β
|------------------------------------------------
a
b) α = 30 stopni
β = 60 stopni
| 30 stopni α
|
|
|
| b
|
|
|
| a 60 stopni β
|----------------------------------------------------
6 lut 16:02
monika: ?
6 lut 16:57
Eta:
Musisz jeszcze coś mieć dane?
bo takich trójkatów jest nieskończenie wiele
więc jednoznacznie nie można podac długości boków!
Przeczytaj jeszcze raz zad. i napisz mi jaka dokładnie jest treść
Może masz podaną długość przeciwprostokątnej ? zobacz ?
6 lut 17:02
monika: a no jest w podpunkcie a jest 5
a w podpunkcie b jest 4
6 lut 17:07
monika: zapomnialam dodac do tych rysunkow sorry
6 lut 17:08
Eta: No widzisz? a wczoraj też sie denerwowałaś ,że nikt Ci nie pomoże ?
Jak napiszesz niezbyt dokładnie zad. to dlatego tak jest! Zaraz Ci pomoge !
6 lut 17:17
Eta: Więc
skoro c = 5 to a/c=sin 15o
b/c = sin75o
czyli a= c*sin15o to a≈5*0,26 bo sin15o≈ 0,26 ( z tablic
b= c*sin75o to b≈ 5*0,97 bo sin 75o ≈0,97
a dalej juz tylko pomnóż i masz wynik!
w drugim podobnie!
Dasz juz sobie radę !
6 lut 17:22
monika: moze byc dokonczyla reszte ?
6 lut 18:04
Eta: To identycznie jak poprzednie tylko
zamiast 5 wstaw 4 to proste!
6 lut 18:21
monika: aha dzieki
6 lut 19:33
Eta: 
Ok
6 lut 20:08