równania prowadzące do równań kwadratowych
onedarkness: √1−3x + 3 + x = 0
16 lut 17:35
onedarkness: proszę o pilną pomoc
16 lut 17:43
alf: co jest pod pierwiastkiem?
16 lut 17:44
onedarkness: 1− 3x
16 lut 17:45
alf: √1−3x+3+x=0 /(...)2
1−3x+9+x2=0
x2−3x+10
Δ=−31
brak rozwiązań w zakresie rzeczywistym.
16 lut 17:48
onedarkness: tak to mi też wyszło

problem w tym że wynik jest w książce inny x= −8
16 lut 17:50
alf: czekaj narysuje wykres i zobacze co z tym x=−8
16 lut 17:51
ICSP: √a2 = |a|. Przeanalizuj. Nie zapominaj ustalić dziedziny.
16 lut 17:52
onedarkness: mógłbyś to rozpisać
16 lut 17:54
alf: Powiedzmy, że to jest funkcja
Dziedzina:
1−3x≥0
Od kiedy (
√1−3x)
2 to moduł?
16 lut 17:57
alf: Narysowałem wykres. W x=−8 jest miejsce zerowe.. odpowiedź jest dobra.
16 lut 17:58
onedarkness: z dziedziną rozumiem o co ci chodzi ale nie za BARDZO z tym modułem. Moduł powstaje wtedy
kiedy to co jest po pierwiastkiem jest w potęgi.. czy nie tak
16 lut 18:02
alf: Dokładnie.. nie wiem skąd on zabrał ten moduł... Podnosiliśmy cały pierwiastek do kwadratu a
nie wyrażenie pod pierwiastkiem do kwadratu..
16 lut 18:03
alf: Wiem już, tak nie można zrobić.. Za chwile policze
16 lut 18:08
alf: Mi Δ wychodzi ujemna.. Z wykresu x=−8 a co do obliczeń to coś nie wychodzi..
16 lut 18:15
Damian: A są jakieś inne odpowiedzi, inne miejsca zerowe prócz x= −8?
16 lut 18:21
alf: Z wykresu wyniki tylko x=−8 i tak jest na bank
16 lut 18:24
onedarkness: jest tylko ta −8
16 lut 18:26
Damian: chcecie rozwiązanie czy podpowiedz

?
16 lut 18:27
alf: Daj podpowiedź
16 lut 18:29
Damian: niech t=(1−3x)(1/2), dla t ≥ 0
16 lut 18:30
Damian: pierwiastek z (1−3x) = t dla t ≥ 0 o tak będzie jaśniej
16 lut 18:31
onedarkness: 1/2 skąd to masz
16 lut 18:33
Damian: to miało być do potęgi 1/2. ale przeglądarka coś się chrzani
16 lut 18:34
alf: Pierwiastek z t.. to inaczej t12
16 lut 18:34
alf: Podstawienie się przyda ale nie potrafię tego wykorzystać w tym przykładzie..
16 lut 18:37
onedarkness: dzięki
16 lut 18:37
alf: Dajcie rozwiązanie
16 lut 18:38
Damian: √1−3x + 3 + x = 0 / * (−3) D: x≤1/3
−3 √1−3x − 9 − 3x = 0
−3 √1−3x − 10 + 1 − 3x = 0
niech t = pierwiastek z (1−3x) , dla t≥0
−3t2 − 3t −10 = 0
Δ = 9+40 = 49
t1= −2 nie należy do dziedziny
t2= 5
5=√1−3x |2
25=1−3x
x = −8
16 lut 21:04