Obwód
Matiii: Z trzech trójkątów równobocznych zbudowano trapez o polu 27
√3 cm
2 . Oblicz obwód trapezu i
długość jego przekątnych. Uzasadnij, że na trapezie można opisać okrąg. Oblicz promień tego
okręgu.
Mam wyliczony obwód ale nie wiem czy dobrze:
a
2*
√3=36
√3cm
2 |:
√3
a
2=36cm
2
a=6cm−bok trójkąta.
przekątna:
A jak należy zrobić tą drugą część zadania bo nie mam zielonego pojęcia... Proszę o pomoc
16 lut 17:29
Damian: Bok trójkąta i przekątna obliczyłeś dobrze, brakuje tylko obwodu. 5xa=30cm3.
Natomiast uzasadnieniem opisania okręgu na trójkącie są sumy miar naprzeciwległych kątów
wewnętrznych α+γ=β+δ=180 stopni.
Dłuższa podstawa trapezu jest średnicą okręgu. Więc, promień okręgu będzie równy boku
trójkąta/trapezu a=6cm.
16 lut 17:42
Matiii: POMOCY

!
16 lut 17:42
Matiii: A mogę prosić o rysunek bo nie bardzo rozumiem
16 lut 17:44
Damian:

Trapez jest czworokątem. Każdy czworokąt na którym może być opisany okrąg musi spełniać warunek
przeciwległych kątów, tj. α+γ=β+δ=180 stopni.
Trapez jest zbudowany z trójkątów równobocznych a więc każdy kąt wewnętrzny wynosi 60 stopni.
Dany trapez posiada cztery kąty wewnętrzne dwa po 120 stopni przy krótszej podstawie i dwa po
60 stopni przy dłuższej podstawie.
niech: α=60 stopni
γ=120 stopni
Jeżeli to Ci nie pomogło zobacz tablice matematyczne z cke na maturę, strona 11.
16 lut 17:53
Matiii: Aha już wiem...
A jak chodzi o promień to poprawny zapis będzie R=12/2=6?
16 lut 18:02
Damian: Nie bardzo, lepiej napisać r=a=6. Duże R stosujemy gdy małe r jest zajęte, bądź jest to
oznaczone różnicą wielkości figur.
16 lut 18:07
Matiii: ok dzięki za pomoc
16 lut 18:10