prawdopodobienstwo
meg: Z cyfr 1,2,3,...,9 tworzymy liczby pięciocyfrowe, przy czym cyfry mogą się powtarzać. Jakie
jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby, w której cyfra 5 wystąpi tylko raz lub tylko 2 razy
a pozostałe cyfry tej liczby będą różne między sobą?
16 lut 17:28
Eta:
|Ω|= 9*9*9*9*9= 9
5
| | | |
|A|= (8*7*6*5*1)*5 −−− bo jedna cyfra 5 może występować na | sposobów
|
| | |
w tej liczbie pięciocyfrowej
| | | |
|B| = (8*7*6*1*1)* 10 , bo dwie piątki mogą występować na | =10 sposobów
|
| | |
w tej liczbie pięciocyfrowej
|A U B|= 8*7*6*5*5+ 8*7*6*10 =.......
| | |AUB| | |
P(AU B) = |
| =........
|
| | |Ω| | |
dokończ rachunki
16 lut 19:49