Wyrażenia
Justysia: | | √1−2x+x2 | | 2 | |
Oblicz wartość wyrażenia |
| dla x= |
| |
| | 1+|1−x| | | √5−1 | |
Proszę o pomoc ponieważ to zadanie nie chce mi wyjść.. wychodzą mi jakieś dziwne wyniki

Czy
mogłabym prosić o wyliczenie tego zadania krok po kroku
16 lut 17:18
Godzio:
| √1 − 2x + x2 | | √(1 − x)2 | | |1 − x| | |
| = |
| = |
| = |
| 1 + |1 − x| | | 1 + |1 − x| | | 1 + |1 − x| | |
| | 1 + |1 − x| − 1 | | 1 | |
= |
| = 1 − |
| |
| | 1 + |1 − x| | | 1 + |1 − x| | |
| | 2 | | 2(√5 + 1) | | √5 + 1 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | √5 − 1 | | 5 − 1 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
= 1 − |
| = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| | | | | | 1 + √5 | |
| | 2(1 − √5 | | 1 − √5 | | 1 + √5 | |
= 1 − |
| = 1 − |
| = |
| |
| | 1 − 5 | | 2 | | 2 | |
16 lut 17:27
jo: Uprość sobie troche to wyrażenie − w liczniku skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia, wtedy
pozbędziesz się pierwiastka.
16 lut 17:27
Justysia : Dziękuję... A możesz mi powiedzieć o co chodzi z tymi kropkami na początku w środku zadania...
Chodzi ci o to że do jest dalsza część tego zadania?
16 lut 17:31
Godzio:
... −− to jest to wyrażenie które zakończyłem rozwiązywać przed obliczeniem x
16 lut 17:35