równoległoscian
Alicja: Uzasadnij, że w każdym równoległościanie suma kwadratów przekątnych równa się sumie kwadratów
wszystkich jego krawędzi.
Próbowałam coś stworzyć, ale same głupoty mi wyszły
16 lut 17:00
Niunia85: przecież to jest z tw. pitagorasa
16 lut 17:05
Alicja: ale jak?
16 lut 17:23
Niunia85:

weźmy najprostszy równoległościan : prostokąt
c
2=a
2+b
2
d
2=a
2+b
2
więc suma wychodzi:
c
2+d
2=2(a
2+b
2)
16 lut 17:27
Godzio:
Niunia85 co to jest równoległościan ?
16 lut 17:29
Ajtek:

Z: 4a
2+4b
2+4h
2=2d
2
D: d
2=h
2+e
2
e
2=a
2+b
2
d
2=h
2+a
2+b
2
2d
2=2h
2+2a
2+2b
2
czyli sprzeczne.
A może w treści jest kwadrat sumy przekątnych, wtedy by ładnie wyszło.
16 lut 17:53
Iza: sprawdzilam jeszcze raz tresc i sie wszystko zgadza
16 lut 22:15
abc: wszystko jest dobrze ale w równoległościanie są 4 przekątne więc jak się obliczy z 4d2 to
wynik będzie się zgadzał
4 mar 19:33