za 5 punktow to chyba trudne?
piernik: Dana jest prosta l o równaniu y=3x−1 oraz punkt A(6,2). wyznacz punkt B symetryczny do punktu A
względem prostej l.
16 lut 16:54
zdesperowany student: wzor na odleglosc punktu od prostej albo poprowadz prosta ⊥ do danej prostej przechodzacej
przez punkt A. i wtedy z odleglosci punktow,wyzbaczszy punkt przeciecia prostych i oznacz jako
S i wtedy bedzie rownosc wektorow [AS]=[SB]
16 lut 17:00
piernik: chwilka

znalazlam prosta prostopadła co teraz? bo dla mnie to jest troszke skomplikowanee
16 lut 17:07
zdesperowany student: ile ci wyszła? teraz znajdz punkt przeciecia tych prostych.
16 lut 17:09
piernik: | | 1 | |
y=− |
| x+4. momentt  |
| | 3 | |
16 lut 17:10
piernik: | | 15 | | 45 | |
no wyszedł mi troche dziki wynik to znaczy x=− |
| a y=−1 |
| |
| | 10 | | 10 | |
16 lut 17:17
piernik: no dobra jak mam juz dlugosc wektora AP to dalej nie wiem jak policzyc B
16 lut 17:40