Figury płaskie
Kuba: 1) Obwód trapezu równoramiennego jest równy 13,14m. Jedna podstawa ma 5,8m. a druga jest o
1,6m. krótsza. Oblicz długość ramieniamtego trapezu.
2) W trapezie równoramiennym kąt ostry ma 60 stopni a ramię 4,8 cm. Przekątna tego trapezu
tworzy z ramieniem kąt prosty. Oblicz długość przekątnej trapezu.
16 lut 16:51
Niunia85:

O=13,14
13,14=5,8+4,2+2a
2a=13,14−5,8−4,2
2a=3,14
a=1,57
16 lut 16:54
Niunia85:
a=4,8
√3
16 lut 16:57
Kuba: Dzięki tylko co znaczy w drugim to ''tg''
16 lut 17:03
Niunia85: tangens
16 lut 17:04
zdesperowany student: tg oznacza tangens taka funkcja trugonometryczna.
16 lut 17:04
Kuba: aha no nic bo ja jeszcze nie miałem funkcji trygometrycznych
16 lut 17:15
Kuba: Dzięki wielkie
16 lut 17:18
Niunia85:
16 lut 17:24