Pole czworokąta
mamba: Oblicz pole czworokąta, którego 2 sąsiednie boki mają długość 6 cm i 8 cm, a przekątna
wychodząca z ich wspólnego końca ma długość 10 cm i tworzy z każdym z tych boków kąt o mierze
30 stopni.
Nie wiem wgl jak zacząć to robić, zrobiłam rysunek, ale nie wiem które boki są które. podstawe
zrobiłam 8 cm a prawe ramie 6.
16 lut 16:40
Ajtek:

α=30
2α=60
sin2α=
h6 → h=6*sin2α jeżeli miałaś już sinusy, jeżeli nie to:
Δ ABC ma kąty 30, 60 ,90 czyli:
Reszta chyba juz łatwa.
16 lut 18:22