:P
ela: zad1 prosze o pomoc
Rzucamy trzema różnokolorowymi kostkami do gry. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń ;
a) na wszystkich kościach wypadła parzysta liczba oczek ,
b) na każdej kości wypadła inna liczba oczek.
zad2
Na egzamin przygotowano 50 pytań , zdający zna odpowiedź na 25 z nich.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia , że po wylosowaniu 3 pytań zdajacy
odpowie na wszystkie.
zad3
Do zbioru cyfr 1,2,3,4,5,6 losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry i
układamy z nich liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
;
a) utworzona liczba jest parzysta,
b) utworzona liczba jest mniejsza niż 350
6 lut 14:42
Pascal:
Na kościach to się przeważnie dobrą zupkę gotuje
6 lut 14:48
ela: tak pisze w tresci zadania
6 lut 14:54
Eta:
Witam!
zad; z "kościami" ( tak nazywa się grę w kości!)
1/ moc Ω= 63
A -- na wszystkich kostkach liczba parzysta
czyli z liczb 2, 4, 6
więc mocA = 33
to P(A) = 33 / 63 = ( 3/6)3 = (1/2)3 = 1/8
b) B -- na każdej kostce inna liczba oczek
czyli nie mogą sie powtarzać
( więc 3-elem. warjacja ze zb. 6-cio elementowego
mocB = 6*5*4= 120 = 6*20
P(B) = 6*20 / 63 = 20/62 = 20/36 = 5/9
zad.2/
mocΩ= C503 = (50nad 3) =19 600
A --- 3 -y pytania z 25 na które zna odp;
więc moc A = C253 = ( 25 nad 3)=2300
P(A)= 2300/19600 = 23/196
zad3/
wszystkich cyfr w tym zbiorze jest 6
nie moga sie powtarzać ( bo losowanie bez zwracania)
więc mamy do czynienia z 3- elem. warjacją bez powt. ze zb. 6 -cio elem.
więc mocΩ= 6*5*4 = 120
a ) A --- utworzona liczba trzycyfr. parzysta.
czyli ostatnią cyfrą musi być 2 lub 4 lub 6
i cyfry nie mogą się powtarzać
więc mocA = 3 *5*4= 60
więc P(A) = 60/120 = 1/2
b) B ----wylosowana liczba trzycyfr. jest mniejsza < 350
czyli może się zaczynać cyfrą po pierwsze 1 lub 2
czyli mamy ich tyle co : 2*5*4 = 40
do tego jeszcze moga być zaczynające się cyfrą 3
ale na drugim miejscu już tylko
cyfrą 1 lub 2 lub 4( czyli trzy możliwośći
a na trzecim miejscu cztery możliwości
( bo bez 3 i bez jednej która jest na drugim miejscu
czyli jet ich 1*3*4= 12
łącznie mocB = 40 + 12= 52
więc P(B) = 52/120
P(B) = 13/30
6 lut 16:43