granca
granica: granica
| | 1−√1−x2 | |
a) lim |
| przy x→0
|
| | x2 | |
jakies wskazówki czy cos?
16 lut 16:10
Kinga: Próbowałeś/łaś podzielić przez x2? Masz wyniki jakie mają wyjść?
16 lut 16:28
granica: niestety nie mam wyników..
16 lut 16:30
16 lut 16:34
alf: Są 2 sposoby. Mnożenie przez sprzężenie ale dużo liczenia.
Lepszy jest de Hospital. Oba przykłady lecą w 1 ruchu
16 lut 16:35
granica: a moge wiedziec jak do tego doszedłeś?podzieliłes to przez x2 czy jak?
16 lut 16:35
granica: ok sprobuje policzyc z hospitala
16 lut 16:36
alf: Hospitalem w ten sposób że policzyłem pochodną góry i pochodną dołu. Wyszła taka prosta po 1
ruchu, że można już liczby podstawić. Tak jest w obu przykładach.
16 lut 16:38
granica: | | 1 | |
a czy pochodna z 1−√1−x2 to bedzie |
| ? |
| | 2√x2 | |
16 lut 16:39
Kinga: Wyszło mi 0 i 0. Ale nie wiem czy to dobrze.
16 lut 16:43
Kinga: To już wiem, że źle.
16 lut 16:44
granica: nie wiem jakies dziwne rzeczy mi wychodza..
| | (√x2+9−3)' | | 92√x2 | |
b) |
| = |
| czy dobrze to liczę? |
| | (x2)' | | 2x | |
16 lut 16:47
alf: b) Rozpisz pochodną licznika bo nie mogę dojść do ładu co tam jest napisane
16 lut 16:50
Kinga: A czemu liczycie to z Hospitala? skoro wynik nie wychodzi 0/0.
16 lut 16:51
granica:
b) (√x2+9−3)'= 92√x2 w mianiwniku jest 2√x2
16 lut 16:56
alf: | | 0 | |
W obu przypadkach jest |
| |
| | 0 | |
16 lut 17:00
granica: kurczę możesz mi rozpoisac chociaz jeden rpzykład?
16 lut 17:03
Kinga: To musiałam źle coś zrobić, bo mi wyszło w obu przypadkach 0/1.
16 lut 17:04
alf: | | √x2+9−3 | | | | 1 | | 1 | |
limx→0 |
| = |
| *2x= |
| = |
| |
| | x2 | | 2x | | 2√x2+9 | | 6 | |
16 lut 17:05
alf: | | √02+9−3 | | √9−3 | | 3−3 | |
limx→0 |
| = |
| = |
| =0 |
| | 02 | | 0 | | 0 | |
16 lut 17:09
alf: | 0 | |
| znaczy się  |
| 0 | |
16 lut 17:09
kuku: hm a dlaczego mnożysz jeszcze przez 2x?
16 lut 17:11
granica: dzieei, mam nadzieje ze teraz jakos mi pojdzie
16 lut 17:11
alf: Bo jeszcze pochodną funkcji wewnętrznej trzeba policzyć czyli: (x2+9)' =2x
16 lut 17:21