Funkcja kwadatowa Andrzej Kiełbasa
Jeruzalem: Dla jakich wartości parametru p równanie x2 + (2−3p)x+2p2−5p−3=0 ma dwa dodatnie pierwiastki?
Jak mam to zrobić skoro pani delta wychodzi ujemna ?
16 lut 15:46
Godzio:
Δ = 4 − 12p + 9p2 − 8p2 + 20p + 12 = p2 − 8p + 16 = (p − 4)2 ≥ 0 zawsze
x1 * x2 > 0
x1 + x2 > 0
Część wspólna tych warunków i masz odp
16 lut 15:51
Jeruzalem: tak teraz widze pomyliłem się w liczeniu a jeszcze jedno godzio Dla jakich wartości parametru k
równanie (k−2)x
2−(k+1)x−k=0 ma tylko ujemne rozwiązania?
Założenia:
Δ > 0, x
1*x
2 >0, x
1+x
2 <0, k≠2
| | 1 | |
Czy założenia są dobre ? jeżeli tak to dlaczego wychodzi mi wynik (0; |
| >u<1;2>? |
| | 5 | |
16 lut 16:00