Graniastosłupy proszę o pomoc.
Piotr: Dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o długości 12 cm jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 35stopni. Jaką długość ma krótsza przekątna tego
graniastosłupa, Jaki kąt tworzy ona z płaszczyzną podstawy.
Proszę o wytłumaczenie zadania. z góry dziękuje i pozdrawiam.
dero2005:

D = 12 cm − dłuższa przekątna
hD = sin 35° = 0,5735
h = D* sin 35° = 12* 0,5735 = 6,88 cm → wysokość graniastosłupa
2aD = cos 35° = 0,8192
2a = D* cos 35° = 12* 0,8192 = 9,83 cm
a =
2a2 =
9,832 = 4,92 cm
h
1 =
a√32 =
4,92*√32 = 4,26 cm
d =
√h2 + (2h1)2 =
√6,882 + 8,522 =
√119,92 = 10,95 cm → przekątna krótsza
sin α =
hd =
6,8810,95 = 0,6283
α = 38°55'32'' → kąt krótszej przekątnej z podstawą