extrema i przedzialy
Asia: Wyznaczyć extrema funkcji i przedziały monotoniczności. Niby wiem co się robi po kolei, tyle ze
mam kilka "wersji" w notatkach tych rozwiązań, i się troche pogubiłam. Mógłby mi ktos
powiedzieć, czy dobrze myslę i rozwiązuję? Funkcja jest taka: −2x
3 + 3x
2 + 12x +1 . Najpierw
obliczyć pochodną, więc wyszło mi −x
2 + x + 2 . Potem miejsca zerowe pochodnej czy
przedziały? Przedziały obliczyłam, miejsca zerowe wyszly mi x = 2, x= −1. I teraz, które z
nich minimum/maximum? Jak to "połączyć" z tymi przedziałami? Tego nie wiem, gubię się. Mógłby
mi ktoś wytłumaczyć? I "uporządkować" to wszystko w głowie? pogubiłam się
16 lut 14:44
alf: Pochodna ok.
x1 = −2
x2 = 1
Df : x∊R
(Df)' również ∊R
f maleje dla x ∊ (−∞,−2)
f rośnie dla x∊(−2,1)
f maleje dla x∊ (1,∞)
minimum lokalne w pkt f(−2)
maximum lokalne w pkt f(1)
16 lut 14:52
zdesperowany student: pochodna dobrze policzona. i jej punkty stacjonarne tez. teraz bierzesz f'>0 i f'<0 tu gdzie
mniejsza to funkcja maleje a gdzie wieksze rosnie, a min i max jest bardzo dobrze wytłumaczone
tutaj na stronei w zakladce pochodna i całka funkcji
16 lut 14:54
alf: Aśka mam narysowany wykres tej funkcji wyjściowej. Mogę wysłać na jakąś pocztę czy coś
16 lut 14:59
Asia: Alf, ale skąd to wiaodmo, który punkt to minimum, a który maximum? z przedziałow trzeba
wywnioskować?

czy może sie podstawia pod jakiś wzor/czy cos i wylicza?

Bo ta tabelka
tutaj na stronie mi za wiele nie mówi, też ją mam w zeszycie i nie czaje
16 lut 15:15
alf: Podstawiasz pod pochodną, która Ci wyszła. W tym przykładzie punktami podejrzanymi o extremum
są x=−1 i x=2. Dziedziną są liczby rzeczywiste a więc:
Masz takie przedziały zatem na których sprawdzisz monotoniczność:
x∊ (−∞,−1)
x∊ (−1,2)
x∊(2,∞)
Chcąc sprawdzić monotoniczność w przedziale x∊ (−∞,−1) musisz wybrać liczbę z tego przedziału
np. −5 i wstawić ją do wzoru pochodnej. Jeżeli jej wartość czyli f' > 0 to funkcja w tym
przedziale rośnie. Jeżeli f'<0 to funkcja maleje w tym przedziale. Tak sprawdzasz dla każdego
przedziału.
W tym przykładzie będzie sytuacja taka:
W przedziale x∊ (−∞,−1) funkcja maleje a w przedziale x∊ (−1,2) rośnie co oznacza, że w pkt
f(−1) funkcja przyjmuje minimum lokalne. itd..
16 lut 15:24
Asia: Uwielbiam Cie, rozumiem

dzięki
16 lut 15:49