okr
młoda: Prosta y= −2x+ 7 jest symetralną odcinka AB punkt B ma współrzędne 4 , 4 znajdz współzedne
punktu A ..
16 lut 14:33
jarek: Odcinek AB zawiera się w prostej o równaniu p=0,5x+b, gdzie "b" liczymy z zależności, że do tej
prostej należy punkt B (4,4), czyli p=0,5x+2. Szukamy teraz punktu wspólnego obu prostych
(punkt przecięcia symetralnej z odcinkiem), rozwiązując układ równań. Wychodzi punkt S (2,3).
Teraz szukamy punktu A(x,y) − z równości wektorów AS [x−2,y−3] i SB [2−4,3−4] mamy x−2=−2 i
y−3=−1 czyli x=0 i y=2
16 lut 15:19
młoda: a skad to p
16 lut 15:26
jarek: aha, zapomniałem Ci powiedzieć. Symetralna jest prostopadła do odcinka więc współczynnik
kierunkowy jest odwrotny i przeciwny do tego, jaki ma prosta y=−2x +7
16 lut 15:28
jarek: ale przelicz sobie ten układ równań jeszcze raz bo jestem w pracy i na skrawku papieru go
rozwiązałem

ale ideę zrozumiałaś mam nadzieję...pozdrawiam!
16 lut 15:42