znajdź liczbę pierworodną
ewcia: cyfra dziesiątek liczby dwucyfrowej jest dwa razy większa niż cyfra jedności. Jeżeli
zamienimy kolejność cyfr w liczbie to nowa liczba będzie o 36 mniejsza od pierworodnej .
znajdź liczbę pierworodną

?
6 lut 14:27
Eta:
Witam!
x --- cyfra dziesiątek
y -- cyfra jedn.
liczbę tą zapiszemy 10x +y
liczba o przestawionych cyfrach to 10y +x
równanie zgodne z treścią zad to;
10x +y= 10y +x +36 i x= 2y
więc
20y+y = 10y+2y+36
9y =36 to y= 4 to x= 2*4 = 8
pierwotna liczba to 84
6 lut 14:43