matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Olka:
Moglby ktos napisac krok po kroku?
1
f(x)= (x
3
+
)e
x
x
2
16 lut 12:21
zdesperowany student:
najpierw liczysz pochodna wnetrza czyli wzor na pochidna sumy, nastepnie wymanazasz przez e
x
i korzystasz ze wzory an pochodna iloczynu i po sprawie
16 lut 12:34
alf:
1
1
1
(x
3
+
)e
x
= (x
3
+
)' *e
x
+ (x
3
+
)*(e
x
)' =
x
2
x
2
x
2
2x
1
= (3x
2
−
)e
x
+(x
3
+
)e
x
x
4
x
2
16 lut 13:19