a
magda: oblicz pochodne funkcji
a)f(x)=(x
√x+
3√x)
2 ,
| | sinx − cosx | |
c)g(x)= |
| |
| | sinx+cosx | |
16 lut 12:18
Krzynek: a) f(x)'=((x
√x+
3√x)
2)' = (x
2x+
3√x2)' =
| | 2 | | 2 | |
= (x2)' * (x)' + (x |
| )' = 2x * 1 + |
| 3√x = |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
tam jak rozdzieliłem pochodne to jest x do potęgi |
| bo to jest to samo co 3√x2 |
| | 3 | |
16 lut 12:26
Krzynek: oj błąd jest, zapomniałem o wzorze na mnożenie ( f(x) * g(x) )' = f'(x) * g(x) + f(x) * g'(x)
16 lut 12:27
magda: tzn? a , b to jedno zadanie(nie bylo w dwóch podpunktach tylko po przecinku , c to drugie
16 lut 12:33