Układ równań wymiernych
czarnywdowiec: Witam, mam do rozwiązania układ równań wymiernych, ale nie mam pojęcia jak taką rzecz się
rozwiązuje, a mam jutro sprawdzian.
Będę bardzo wdzięczny, jaki ktoś mi rozwiąże go krok po kroku, tak żebym wiedział jak to się
robi, dziękuję.
| 3 | | 5 | | 29 | |
| − |
| = |
| |
| y − 2x | | 2x − 2y | | 14 | |
16 lut 12:10
czarnywdowiec: Jak to rozwiązać

Wiem tylko, że jak jest rozwiązać prostszy układ, np.
| | 1 | | 1 | |
to za |
| podstawiamy a ⇔ |
| =a |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
a za |
| podstawiamy b ⇔ |
| =b |
| | y | | y | |
i wtedy jest prosty układ
a + b = 5
3a 5b = −9
Ale jak się rozwiązuje tamto bardziej skomplikowane
16 lut 14:44
czarnywdowiec: na prawdę, nikt nie wie jak to się robi
16 lut 16:46
Patrycja:
y=x+4x
y=2x+3
Pamięta ktoś może jak się rozwiązywało takie układy równań łącznie z wykresem? Bo niestety nie
potrafię sobie przypomnieć...
6 mar 16:59
Mila: zał.
2x−y≠0 i x+y≠0⇔y≠2x i y≠−x
czy w drugim równaniu w mianowniku nie powinno byc (2x+2y)?
W Twoim zapisie komplikuje się rozwiązanie i masz prawo mieć trudności.
6 mar 17:31
ejtejpejtej: x3+7x+6=0
13 lis 19:40