aaaa
ja 100: Wiem , że to forum matemtyczne , ale moze ktos potrafi zrobic te 2 zadania z chemii

1.oblicz stezenie otrzymanego roztworu jezeli do 2 dm3 12% roztworu CaCl2 dodano 10g tej soli.
2. .66 g KI (lub NaI) rozpuszczono w 100 cm3 wody.oblicz stezenie molowe
16 lut 12:05
czarnywdowiec: do 2
M(KI)=39g+127g=166g/mol
166g KI − 1 mol KI
66g KI − x mola KI
x=0,4 mola
100cm3 = 0,1dm3
| | 0,4mola | |
Cm= |
| = 4 mole/dm3 |
| | 0,1dm3 | |
16 lut 12:19
czarnywdowiec: A w 1 to jakie stężenie trzeba obliczyć, też molowe?
16 lut 12:21
ja 100: nie wiem , nie jest napisane

przepisalam tresc jak byla
16 lut 12:37
Mateusz: W 1 powinna być podana gęstosc tego roztworu nie podali czasem
16 lut 13:12
ja 100: nie , nic nie ma ....
16 lut 13:23
Mateusz: No cóż w takim razie pozostaje załozenie że gęstosc roztworu równa jest gęstosci wody a zatem
1g/cm3 ze wzoru na gęstosc policzysz mase tego roztworu a potem policzysz ile masz soli w 12%
roztworze i policzysz stężenie % pamiętając ze jak dodajesz soli to zmienia się masa soli oraz
masa roztworu(masa rozpuszczalnika nie) i stężenie musi wzrosnąć
16 lut 13:25
czarnywdowiec: Jeżeli to masz zadanie z jakiegoś zbioru, to tam powinna być podana gęstość.
Ja sprawdziłem i gęstość CaCl2 to około 1,23 g/cm3
16 lut 13:52
ja 100: i nadal nie wiem jak to zrobic
16 lut 15:07
Mateusz: Można i też tak jak napisał czarnywdowiec ale gęstosc w różnych warunkach jest różna np gęstosc
CaCl
2 w temp 25
o wynosi 2,12g/cm
3
przyjmij te gęstosc co podał czarnywdowiec żeby juz nie mieszac
| | m | |
wzór na gęstosc d= |
| => m= v*d tek liczysz mase roztworu czyli 2000cm3*1,23g/cm3 |
| | v | |
i dalej tak jak napisałem
16 lut 15:25