obliczyć pochodną
Pawson: dla kozaka matematycznego
f(x)=sin23x
16 lut 11:40
alf: sin23x = (sin3x)2=2cos3x*(3x)'=6cos3x
16 lut 11:44
alf: Sorka źle..
sin23x = (sin3x)2=2cos3x*(sin3x)'=2cos3x*cos3x * (3x)'=6cos23x
16 lut 11:46
alf: To też jest chyba źle.. Ja wymiękam
16 lut 11:49
Mateusz: Wykorzystaj wzór na pochodną sinusa i na pochodną funkcji złożonej
16 lut 11:51
alf: Teraz mam

Sorka za zmułe

To jest dobrze:
(sin3x)
2=2sin3x*(sin3x)'=2sin3x*cos3x*(3x)'=6sin3xcosx
16 lut 11:53
alf: *6sin3xcos3x
16 lut 11:53