oblicz
karol: Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron, przy czym każdego dnia czytał taką samą liczbę
stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej, to przeczytałby tę książkę o 3 dni
wcześniej. Oblicz, ile dni uczeń czytał tę książkę?
16 lut 11:02
Niunia85: Jeżeli oznaczymy przez x liczbę stron przeczytanych jednego dnia, a przez y liczbę dni, to mamy
układ równań
xy=480
(x+8)(y−3)=480
dasz radę to obliczyć?
16 lut 11:06
karol: dam radę dzięki wielkie
16 lut 11:07
Niunia85: tam na końcu wyjdzie równanie kwadratowe (y)
z którego policzysz delte i wyjdą dwa wyniki, z których tylko dodatni będzie odpowiedzią
16 lut 11:10
karol: wyszło mi 8 stron jednego dnia czyli niby czytał 60 dni, ale nie zgadza się z drugim równaniem
(x+8)(y−3)=480
16 lut 23:19
ICSP: Nie wiem jakim cudem ci wyszło 8 . Mi wychodzi x = 32 oraz y = 15.
16 lut 23:24
karol:
−3x
2−24x+3840=0
3x
2+24x−3840=0
x
2+8x−128=0
Δ=576
√Δ=24
dobrze do tego momentu?
16 lut 23:38