Potrafi to ktoś rozwiazać ??
Basia: lim (( n−3)/(n+2)) n−1 <−− to potęga
15 lut 23:10
Trivial: Jeśli zapiszesz po ludzku to rozwiążę.
15 lut 23:13
15 lut 23:21
Basia: n−1 to potęga tego wyrwąznie
15 lut 23:21
Trivial:
Uwaga

lim
an→0 (1+a
n)
bn = lim
an→0 e
an*bn
exp(x) = e
x.
| | n−3 | | n+2 −5 | | −5 | |
lim ( |
| )n−1 = lim ( |
| )n−1 = lim (1+ |
| )n−1 = |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
| | −5 | | −5n+5 | | −5 + 5/n | |
= lim exp[ |
| *(n−1)] = lim exp[ |
| ] = lim exp[ |
| ] = e−5. |
| | n+2 | | n+2 | | 1 + 2/n | |
15 lut 23:26
Basia: | | 1 | | x | |
√1−x2 + |
| + |
|
|
| | √1−x2 | | 2√1−x2 | |
a takie umiesz ?
15 lut 23:50
Trivial: x → ?
15 lut 23:54
Basia: czy to się = 2√1−x2
16 lut 00:04
Basia: całe to wyrażenie
16 lut 00:04
justyna: jak to obliczyc? proszę o pomoc, pilnie
x→−2
16 lut 09:54