matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
U{4}{3x+2} - U{5}{x-2} = 0
pomocy!!!:
4
5
−
= 0
3x+2
x−2
15 lut 22:59
gośka:
−2
Dziedzina x≠2 i x≠
3
4(x−2)−5(3x+2)
=0 obydwie strony równania dzielimy przez mianownik
(3x+2)(x−2)
4(x−2)−5(3x+2)=0 4x−8−15x−10=0 −11x−18=0
−18
x=
∊dziedziny
11
15 lut 23:28