liczby zespolone
martaaa: jaka jest postac algebraiczna licxzby zespolonej

Zad, Oblicz (−3+3
√2 i )
7
15 lut 22:42
martaaa: sa tu jacys studenci chetni do pomocy

15 lut 22:46
martaaa: ludzie, chociaz na pierwsze pyt odpiszcie, to jakos dam rade
15 lut 22:52
Trivial:
Postać algebraiczna to postać:
z = a + bi, gdzie a, b ∊R.
15 lut 22:52
martaaa: AE ROBIE WCZESNIEJ POSTAC TRYGONOMETRYCZNA? DO OBLICZENIA TEGO..?
15 lut 22:54
Trivial: A rób z czego chcesz.
15 lut 22:55
martaaa: czyli wynik bedzie wygladał tak? 6
7 (cos7 2/3 Pi + i sin 7 2/3 Pi)

15 lut 22:58
Trivial: Tak.
15 lut 23:01
martaaa: tzmn tak mi wyjdzie z obliczenia tego przykladu metoda trygonometryczna, a jak to potemn
zamiebnic na postac algebraiczna
15 lut 23:01
Trivial: Zależy czego od Ciebie oczekują... Tutaj możesz łatwo zamienić.
15 lut 23:04
martaaa: ocvzekuja odemnie, aby wynik z tego (−3+3 √2 i ) 7 przedstawic w postaci algebraicznej
15 lut 23:06
Trivial:
| | 7*2 | | 14 | | 12 + 2 | | 2 | |
To zamień. |
| π = |
| π = |
| π = 4π + |
| π. Dalej już dasz radę. |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
15 lut 23:08
martaaa: Czyli 6
7 (4π+ 2/3π + 4π+ 2/3π)
15 lut 23:28
martaaa: czemu 12+2
15 lut 23:32
Trivial: ...?
15 lut 23:33
martaaa: nie rozumie jak to zamieniasz, a jaka bedzie postac ostateczna?
15 lut 23:34
Trivial:
| | 7*2 | | 7*2 | | 2π | | 2π | |
Musisz policzyć cos( |
| π) i sin( |
| π), czyli cos |
| i sin |
| . |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
15 lut 23:37
martaaa: skad wzielo sie w liczniku 2π

?
15 lut 23:39
martaaa: odczytuje to z tablic
15 lut 23:39
Trivial: Wyżej zamieniłem...
15 lut 23:39
martaaa: nie czaje..ok jutro nad tym pomysle,dzieki
15 lut 23:41
Trivial:
| | 2π | | π | | π | | 1 | |
cos |
| = cos(π − |
| ) = −cos |
| = − |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 2π | | π | | π | | √3 | |
sin |
| = sin(π − |
| ) = sin |
| = |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
15 lut 23:41
Trivial: teraz pozostało wymnożyć i masz odpowiedź algebraiczną.
15 lut 23:43