Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A i A', wiedząc, że P(A)=4P(A').
W zeszycie mam to rozwiązane tak:
P(A)=4P(A')
4P(A')=P(A')=1
5P(A')=1
P(A')=1/2
P(A)=1−1/5
P(A)=4/5
rozumiem z tego tylko tyle, że trzeba wykorzystać założenie: P(A')=1−P(A) ...
proszę o pomoc!
| 1 | ||
pomijając że powinno być 1 − P(A') to jeszcze 5P(A') = 1 ⇒ P(A') = | ![]() | |
| 5 |
| 1 | ||
P(A') = | naczy | |
| 2 |
ja wtedy chora byłam...
ale teraz już chyba wiem o co chodzi
czyli poprawnie powinno być:
4P(A')=1−P(A')
4P(A') + P(A')=1
5P(A')=1
| 1 | ||
P(A')= | ||
| 5 |
| 4 | ||
P(A)= | ||
| 5 |
dziękuję bardzo!