U {x}{2x-3} + U{1}{3-2x} = 2x-2
pomocy!!!:
15 lut 22:31
ICSP: D: x ∊ R\{
32}
| x | | −1 | | x−1 | |
| + |
| = 2x − 2 ⇔ |
| = 2x−2 ⇔ x−1 = (2x−3)(2x−2) ⇔ x−1 = 4x2 − 4x |
| 2x−3 | | 2x−3 | | 2x−3 | |
| | 7 | |
− 6x + 6 ⇔ 4x2 −11x + 7 = 0 ⇔ x = 1 v x = |
| |
| | 4 | |
15 lut 22:35
niewiem: przenies 2x−2 na lewo, potem sprowadz wszystko do wspolnego mianownika, pomnoz przez mianownik
kwadrat i wylicz miejsca zerowe
15 lut 22:37
ICSP: To równanie a nie nierówność. Nie ma sensu się tak bawić
15 lut 22:37
niewiem: albo przepisz rozwiazanie
15 lut 22:37
kachamacha:
x−1=(2x−2)(2x−3)
x−1−(2x−2)(2x−3)=0
(x−1)−2(x−1)(2x−3)=0
(x−1)(1−2(2x−3))=0
(x−1)(1−4x+6)=0
(x−1)(7−4x)=0
15 lut 22:37