trojkaty
Ala: Na trojkacie ktorego dwa katy sa rowne 30 i 45 stopni opisano okrag. Wyznacz stosunek pola
trojkata do pola kola opisanego na tym trojkacie
15 lut 22:29
Ala: pomocy ...
16 lut 19:57
Ala: .
16 lut 20:40
Ala: .
16 lut 22:51
Ala: .
16 lut 23:50
Bogdan:

Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych 60
o i 30
o oraz 45
o i 45
o,
Pole trójkąta P
Δ = ....
| | a√2 | |
Z twierdzenia sinusów: |
| = 2R ⇒ R = ... |
| | sin30o | |
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie
17 lut 00:08