Ciągi
Fiolka: Zad4. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym
Wyznacz wartość parametru a tak, aby granicą ciągu była liczba 2 (lim a=2). Czy dla znalezionej
wartości parametru ciąg {a} jest rosnący?
Trivial:
Oblicz granicę, a następnie przyrównaj to, co ci wyjdzie do dwójki.
| | a*n2 − 1 | | a − 1/n2 | | a | |
lim |
| = lim |
| = |
| |
| | (a−1)n2 + n | | (a−1) + 1/n | | a−1 | |
a = 2a − 2
a = 2.
| | 2n2 − 1 | | 2(n2+n) − 2n − 1 | | 2n+1 | |
an = |
| = |
| = 2 − |
| |
| | n2 + n | | n2 + n | | n(n+1) | |
a
n+1 > a
n // ciąg będzie wtedy rosnący
| | 2(n+1)+1 | | 2n+1 | |
2 − |
| > 2 − |
| |
| | (n+1)(n+1+1) | | n(n+1) | |
| 2n+3 | | 2n+1 | |
| < |
| /* n(n+1)(n+2) |
| (n+1)(n+2) | | n(n+1) | |
n(2n+3) < (n+2)(2n+1)
2n
2 + 3n < 2n
2 + n + 4n + 2
−1 < n
Odp. Jest.