matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Fiolka:
Zad3. Obliczyć granice ciągów o wyrazach ogólnych: a) a=
√
4n
2
+5n−2−2n
n+1
b) a=(
)
2
n
+
1
n
n−1
c) a=(
)
2
n
n+3
(n−1)(n+3)
d) a=(
)
3n
2
+5
15 lut 22:16