?
adrian: Jest łatwiejszy sposób obliczenia niż głupie mnożenie 3*2=6 6*2=12 itd aż do 765?
Zadanie brzmi: Pierwszy odcinek łamanej ma długość 3cm, a każdy następny jest 2 razy dłuższy od
poprzedniego. Z ilu odcinków składa się łamana , jeśli ma ona 765cm?
15 lut 22:15
Aska: zrób z tego ciąg
15 lut 22:18
sssss: ciag geometryczny
a1=3
q=2
an=765
15 lut 22:18
Mila: a1=3
a2=q*a1
q=2 ciąg geometryczny
podaj wzór na sumę wyrazów w ciagu geometrycznym−Twoje 765cm
15 lut 22:18
thS: skorzystaj z ciągów
15 lut 22:18
adrian: Czyli
Sn=a1*1−q
n/1−q
765=3*1−2
765/1−2

coś nie tak jest xD
15 lut 22:34
adrian: 765=3*1−2765/1−2
pierwiastek źle wskakuje...
15 lut 22:35
adrian: up
15 lut 22:40
Mila: 255=−1+2
n
dokonczysz ?
15 lut 22:43
adrian: nie bardzo ; d
15 lut 22:49
Mila: 255+1=2n
256=2n rozkładam liczbę 256
256:2
128:2
64:2
32:2
16:2
8:2
4:2
2:2 liczę 2
1 256=28
256=2n
28=2n
n=8
składa sie z 8 odcinków
15 lut 23:01