1
Mona: Jedna z przyprostokątnych w trójkącie prostokątnym ma dł 10 cm .Obwód koła opisanego na tym
trójkącie wynosi 25 π cm . Oblicz obwód trójkąta oraz pole koła wpisanego w ten trójkąt .
Proszę o pomoc . Za każdą odpowiedź , dziękuje .
15 lut 22:08
Chyba Dobrze. :

AB średnica.
AC= 10
Obw= 25 π cm
obw = 2 πr cm => r=12.5 cm AB=25cm
10
2 + CB
2= 25
2
100 + CB
2=625
CB=
√525 5
√21
obw ABC = 10 + 25 + 5
√21= 35 + 5
√21
Pkoła= πr
2 = 156.25 π
15 lut 22:24
ICSP: Jeżeli koło jest opisane na trójkącie wtedy jego promień jest połową przeciwprostokątnej.
2πr = 25π ⇔ r = 12,5
c − przeciwprostokątna = 25
Liczę teraz długość drugiej przyprostokątnej:
b − druga przyprostokątna = 15
√21. Dziwny wynik nie powiem. Obw trójkąta już sobie sama
obliczysz.
| | 2P | |
promień okręgu wpisanego w trójkąt jest równy: |
| . Wylicz z tego r. Podpowiem że w |
| | a+b+c | |
trójkącie prostokątnym jeżeli jedna z przyprostokątnych jest podstawą to druga jest
wysokością.
15 lut 22:29
Mona: Dzięki wielkie
15 lut 22:32