Tworząca stożka
Nina: Tworząca stożka ma długość 25 cm, a wysokość ma 24cm długości. Poprowadzono prostą k
równoległą do płaszczyzny podstawy, przecinającą powierzchnię stożka w punktach A i B.
Odległość prostej k od płaszczyzny podstawy wynosi 12 cm, a jej odległość od wysokości
stożka jest równa 2,8 cm. Oblicz długość odcinka AB.
6 lut 11:31
Nina: Przez środek wysokości stożka poprowadzono prostą równoległą do tworzącej długości k.
Oblicz odległość odcinka będącego częścią wspólną tej prostej i stożka. Ratujcie

!
6 lut 11:36
Bogdan:
1. Bardzo ładne zadanko.
Obliczamy R - długość promienia podstawy stożka.
R =
√252 - 242 = 7
Wyobraźmy sobie, że ścinamy stożek płaszczyzną równoległą do podstawy w połowie
wysokości stożka. W płaszczyźnie przekroju stożka widzimy koło. Obliczamy długość
promienia r tego koła (z podobieństwa trójkątów podobnych, jakimi są przekroje
stożka i stożka odciętego)
24 / 7 = 12 / r stąd r = 3,5
Przez to koło o promieniu r = 3,5 prowadzimy prostą w odległości 2,8 od punktu O
będącym środkiem tego koła. Ta prosta wyznacza w kole cięciwę AB.
Mamy więc trójkąt równoramienny ABO, w którym ramiona AO i BO mają długość
r = 3,5, podstawa trójkąta AB leży w odległości 2,8 od O i jest to długość wysokości
h tego trójkąta.
Korzystając z twierdzenia Pitagorasa obliczamy: 1/2 |AB| =
√3,52 - 2,82 = 2,1
|AB| = 4,2
6 lut 12:55
Bogdan:
2. Rysujemy przekrój osiowy stożka. To jest trójkąt równoramienny o ramionach
równych 25 i podstawie 14 (2*R = 2*7 = 14). Oznaczmy podstawę C, D,
górny wierzchołek trójkąta - S.
Równolegle do ramienia np. CS i przez środek wysokości H prowadzimy prostą,
która przecina podstawę CD w punkcie E i ramię DS w punkcie F.
Mamy dwa trójkąty podobne: CDS i EDF.
Łatwo jest obliczyć długość podstawy ED mniejszego trójkąta. |ED| = 10,5.
Wiemy, że |CS| = 25, |CD| = 14.
Z podobieństwa tych trójkątow układamy proporcję: |CS| / |CD| = |EF| / |ED|,
czyli 25 / 14 = |EF| / 10,5.
Stąd obliczysz szukaną długość odcinka EF.
6 lut 13:17
Nina: Super zadanka heh muszę 40 takich zrobić, dzięki serdeczne za pomoc
6 lut 15:24