...
Fiolka: Zad2. Dla jakich wartości parametru m oba miejsca zerowe funkcji f(x)=x2+(2m−4)x+2m+1 są
wieksze od −3?
15 lut 22:03
Eta:

parametr "m" musi spełniać układ warunków:
{ Δ>0
{ f(−3) >0
{ x
w > −3
15 lut 23:32
Wojtek: Δ= (2m−4)2 − 4(2m+1) = 4m2−24m+12
4m2 − 24m + 12 > 0
m2−6m+3 >0
Δm = 62 − 4*3 = 24
√Δm = 2√6
m1 = (6−2√6)/2 = 3 − 2√6
m2 = (6+2√6)/2 = 3 + 2√6
f(−3) = 9 + (2m−4)*(−3) + 2m + 1= 9 −6m + 12 + 2m + 1 = 22 − 4m
22 − 4m >0
m < 5,5
xw = −(2m−4)/2 = 2 − m
2 − m > 0
m < 2
m∊(3−2√6,2)
18 sty 00:56
fdsf: Wojtek zapomniałeś w m1 i m2 o skróceniu z mianownikiem przy √6
18 sty 06:59