Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
Grzechotnik: Witam! Mam problem ze zrozumieniem o co właściwie chodzi w tych równaniach różniczkowych. Do
zrobienia taki przykład :
sinx * dydx = y * cosx
Wiem że trzeba to jakoś tak przekształcic zeby po prawej stronie byla funkcja f(x) i dx a po
prawej f(y) i dy i pozniej obustronnie policzyć całki. Przekształcić tego już nie jestem w
stanie bo nie mam pomysłu jak. Proszę o pomoc
15 lut 21:56
Trivial:
| | dy | | dx | |
sinx* |
| = ycosx /* |
| |
| | dx | | y*sinx | |
ln|y| = ln|sinx| + c
0.
y = sinx + c
| | d | |
sinx * |
| (sinx + c) = (sinx + c)cosx |
| | dx | |
sinxcosx = sinxcosx + c*cosx
c = 0
y = sinx.
Uwaga: Nie miałem jeszcze równań różniczkowych na analizie, znam je tylko z fizyki!
15 lut 22:20
Trivial:
y = ±sinx
15 lut 22:21
Grzechotnik: dzięki wielkie!
15 lut 22:23