trapez
Ania: Jak to zrobić ?
Różnica długości podstaw trapezu równoramiennego wynosi 8 cm .
Wysokość trapezu 3 cm . Oblicz pole trapezu , tg alfa gdzie alfa jest kątem ostrym i obwód
trapezu.
Krótsza podstawa ma długość 6 cm .
15 lut 21:44
Adam: jak krótsza podstawa ma długość 6 to dłuższa 14
15 lut 21:47
Ania: tak to wiem ale co dalej ?^^
15 lut 21:50
Niunia85:
c
2=3
2+4
2
c
2=9+16
c
2=25
c=5
Obwód=5+5+6+14=30
15 lut 21:53
Ania: dziękuje ślicznie , jesteś wielka

uratowałaś mnie
a takie zadanko , też nie rozumiem jak to zrobić
| | 4 | |
długości boków równoległoboku wynoszą 16 cm i 12 cm , a cos alfa to |
| gdzie alfa to kąt |
| | 5 | |
ostry równoległoboku . Oblicz pole równoległoboku
15 lut 21:59
Mona: po obliczeniach wiem ze boki ostrę mają po 45 stopni a dalej nie wiem już jak to zrobić by
obliczyć wysokość do obliczenia pola
15 lut 22:17
Niunia85: napewno cosinus?
15 lut 22:19
Mona: tak , niestety
15 lut 22:20
15 lut 22:20
15 lut 22:22
Niunia85:
15 lut 22:27
Ania: aha już rozumiem , dzięki
15 lut 22:28
Niunia85: skoro obliczyłaś ze 45 stopni to jest wzór na pole=absinα
| | √2 | |
P=12*16*sin45=192* |
| =96√2 |
| | 2 | |
15 lut 22:29
Niunia85: cd bo mi się urwało
5a=48
a=9,6
h
2=12
2−9,6
2
h
2=144−92,16
h
2=51,84
h=7,2
P=16*7,2=115,2
15 lut 22:34
Mona:
15 lut 22:38