pytanko ;d
monika: Witajcie!
Wyznacz liczby b i c, aby zbiorem rozwiązań nierówności 2x2+bx+c<0 był przedział (3,5).
zależy mi na dokładnym rozwiązaniu(nie chce bezmyślnie przepisywać)
15 lut 21:24
monika: bardzo proszę po pomoc, chcę to zrozumieć ...
15 lut 21:37
monika: proszę
15 lut 21:49
Trivial:
Zastanów się, jak rozwiązujesz nierówności kwadratowe. Najpierw liczysz pierwiastki potem
rysujesz wykres itd. Tutaj parabola ma ramiona do góry (a = 2), czyli sprawa jest prosta.
Jeden z pierwiastków − powiedzmy x
1 − jest równy 3, a drugi − x
2 − jest równy 5.
Jakie są wzory na pierwiastki?
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
Wyprowadźmy wzory Viete'a! (bo ich akurat teraz nie pamiętam).

Suma pierwiastków:
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −2b | | −b | |
x1 + x2 = |
| + |
| = |
| = |
| . |
| | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
Iloczyn pierwiastków:
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −(√Δ+b)(√Δ−b) | |
x1 * x2 = |
| * |
| = |
| = |
| | 2a | | 2a | | 4a2 | |
| | Δ − b2 | | b2 − 4ac − b2 | | −4ac | | c | |
= − |
| = − |
| = − |
| = |
| . |
| | 4a2 | | 4a2 | | 4a2 | | a | |
Podsumowując:
Wracając do zadania:
x
1 = 3, x
2 = 5, a = 2.
Czyli:
b = −16.
c = 30.
Mam nadzieję, że już jaśniej.
15 lut 22:03
monika: up
15 lut 22:03
monika: dziękuje bardzo! ładnie i treściwie!
15 lut 22:05