Pomocy
Ela: Dla kazdej liczby rzeczywistej b rownanie y=1/2x2 -bx +2 opisuje pewna prarabole.
Wyznacz wszystkie wartosci parametru b dla ktorych wierzcholek paraboli lezy nad osia
Ox
oraz
Liczby a,b,c spelniaja warunek log4c=log3b=log2a=2. Oblicz √abc
oraz
Rozwiaz rownanie (2x+1) + (2x+4)+(2x+7)...(2x+28)=155,jesli wiadomo ze skladniki po lewej
stronie sa kolejnymi wyrazami pewnego ciagu arytmetycznego
oraz
W pewnym trojkacie prostokatnym suma cosinusow katow ostrych jest rowna 2√3/3 . Oblicz
iloczyn siinusow tych katow.
6 lut 10:16
Spike: W pierwszym ramiona idą do góry z tego powodu, że wsp. a=1/2 ( jest dodatni), więc żeby
parabola leżała nad OX, musi się spełniać to:
Δ=b2-4ac
b2-4ac<0- wtedy nie będzie miejsc zerowych, i parabola i jej wierzchołek leży nad osią
OX
a=1/2
c=2 i wsp. -b
(-b)2-4*2*1/2<0
b2-4<0
b2<4 /√
√b2<√4
√b2<2
IbI<2
wart. bezwzględne są zawsze dodatnie, więc
b<2 b<-2
odp. Współczynnik b∈(-2,2)
I jakby ktoś mógł to niech to sprawdzi bo zawsze z wart bezwzg byłem słaby. Albo odp z
książki podaj.
6 lut 12:56
Tomasch: 1) b<2
2)24
3)x=1/2
4) nie zdążyłem
6 lut 14:05
Spike:
w tym pierwszym to źle wartość rozpisałem
IbI<2 b<2 lub b>-2
przedział dobry, b∈(-2, 2)
Tomasch: 1) b<2
musi być i b>-2, bo jeśli wziąłbym np. b=-5
to Δ=-52-4*2*1/2=25-4=21
Δ>0!, więc funkcja ma 2 miejsca zerowe, więc jej wierzchołek leży pod osią OX
6 lut 14:23