matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
karola:
Oblicz a1 i r gdy: a7−a3=8 i a2*a7=75
15 lut 21:04
Podstawy Geometrii:
{a
1
+6r−(a
1
+2r)=8 {(a
1
+r)*(a
1
+6r)=75 {a
1
+6r−a
1
−2r=8 4r=8 r=2 (a
1
+2)(a
1
+12)=75 a
1
2
+14a
1
+24=75 a
1
2
+14a
1
−51=0 Δ=196+204=400
−14−20
a
1
=
=−17
2
lub
−14+20
a
1
=
=3
2
31 mar 12:29
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick