Mam problem ze zrozumieniem zadań, polegających na wyznaczeniu n−tego wyrazu
rozwinięcia. Nie było mnie na żadnej lekcji z Dwumianu Newtona (byłam chora), więc teraz
własnymi siłami odkrywam wszystko sama
I zupełnie nie rozumiem, jak mam zrobić zadanie:
Wyznacz siódmy wyraz rozwinięcia (2x − 14)10
Proszę o szczegółowe wytłumaczenie (jak dla przedszkolaka
) jak się za to zabrać
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
(a + b)n = | anb0 + | an−1b1 + | an−2b2 + | an−3b3 + ... | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
... + | an−k+1bk−1 + | an−kbk + ... + | a0bn | |||||||||||||||||||||
| ||||||||
k−ty wyraz rozwinięcia dwumianu Newtona ak = | an−k+1bk−1 | |||||||
| −1 | ||
W tym zadaniu a = 2x, b = | , n = 10, k = 7 | |
| 4 |