Zadanie
Adam: | | m−2 | |
x2 + 3x − |
| = 0 Mam to pomnożyć przez m−3 czy sprowadzić do wspólnego mianownika? |
| | m−3 | |
15 lut 20:44
Bogdan:
Jakie jest polecenie w tym zadaniu?
15 lut 20:50
Adam: dla jakich wartości parametru m równanie(powyższe) ma pierwiastki rzeczywiste? Wyznacz te
wartosci parametru m dla której suma sześcianów pierwiastków tego równania jest równa −9
15 lut 20:58
Bogdan:
| | m − 2 | |
a = 1, b = 3, c = |
| |
| | m − 3 | |
a) równanie (powyższe) ma pierwiastki rzeczywiste dla Δ ≥ 0
b) x
13 + x
23 = −9 ⇒ (x
1 + x
2)(x
12 − x
1x
2 + x
22) = −9
Korzystając z wzorów Viete'a otrzymujemy:
| | −b | | c | |
x1 + x2 = |
| , x1 x2 = |
| , x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2 |
| | a | | a | |
15 lut 21:10
Adam: | | 10 | |
no tak zrobiłem tylko że wyszło mi m = |
| gdzieś musiałem sie w rachunkach machnąć i |
| | 3 | |
teraz szukaj tego
15 lut 21:13
Adam: ok znalazłem dzięki
15 lut 21:17