kąty wierzchołkowe
dott90: Kąty AOC i BOD są kątami wierzchołkowymi. Wykaż, że przedłurzenie dwusiecznej kąta AOC jest
dwusieczną kąta BOD
Ja mam następujący pomysł (nie wiem czy dobry):
Z: ∡AOC, ∡BOD − kąty wierzchołkowe
OE − Dwusieczna ∡AOC
T: OF − dwusieczna ∡BOD
D: |∡AOC|=|∡BOD|=2α − Z założenia |
∡COE|=|∡DOF|=α ⇒ ∡COE, ∡DOF −kąty wierzchołkowe
|∡AOE|=|∡BOF|=α ⇒ ∡AOE, ∡BOF −kąty wierzchołkowe
|∡BOF|=|∡DOF|=α ⇒ OF − dwusieczna ∡BOD
c.n.d.
dobrze?
15 lut 20:44
dott90: pomóżcie, proszę...
15 lut 20:58
dott90: ?
15 lut 22:09