ZBIORY
xxxxxxx: 1.Dane są przedziały A = <−5;1>, B = <−2;3) i C = (−1;2>.
Zbiór (A ∩ B) ∪ C przedstawia oś liczbową ?
(NIECH MI KTOŚ NARYSUJE OŚ DO TEGO ZDANIA, ja mam tutaj podane 4 ośki, bo to jest zadanie
zamknięte i że do wyboru, ale proszę narysować)
2. Niech B = {x ∊ R

x + 2| ≥ 3}. Wtedy:
a) B = <−5,1>
b) B = (−
∞, −1> ∪ <5,
∞)
c) B = <1,
∞)
d) B = (−
∞, −5> ∪ <1,
∞)
3. Zbiorem pustym jest zbiór:
a) A = {x ∊ N : x <1000}
b) B = {x ∊ R : x
2 + 1 ≤ 0}
c) C = {x ∊ R : x
2 − 1 ≤ 0}
d) D = {x ∊ C : x
2 =4}
4) Wskaż zbiór B = N ∩ <−1,4)
a) {0,1,2,3,4}
b) {−1,0,2,3,}
c) {0,1,2,3}
d) (0,4)
5) Sprawdź czy liczba a = 4
5 *
126 / 8
2 (DZIELENIE ZAPISANE W UŁAMKU Z KRESKĄ UŁAMKOWĄ)
należy do zbioru A = {x ∊ R : |x−1
12| < 2
12}
6) Dla jakich wartości m część wspólna przedziałów (−
∞;4> i <2 − m;
∞) jest zbiorem niepustym?
7) Dane są zbiory: A = {x ∊ R : (x − 2)
2 ≤ x
2 − 4} i B = {x ∊ R : (x − 1)(x + 1) > x
2 − 2x}
.
Zapisz podane zbiory w postaci przedziałów i wyznacz A ∩ B