Graniastosłupy
Godzien:

Witam mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?

Jakiś wzór jak można ,byłem chory i totalnie nic nie
kumam.
Oblicz sumę długości krawędzi i pole powierzchni każdego z graniastosłupów prawidłowych
przedstawionych na rysunkach. Mi mianowicie chodzi o ten.
Zrobiłem tyle L=8x4+4x8=32+32=64 nie wiem jak mam tutaj pole obliczać .. Pomoże mi ktoś?
15 lut 20:20
15 lut 20:23
Godzien: Przepraszam ,nie mam teraz czasu na czytanie ale na pewno przejdę do tego za kilka dni. Nie
pozwala mi na to czas i tak powinienem leżeć w łóżku (zapalenie oskrzeli).
15 lut 20:25
Śniadanie na obiad: W takim razie życzę szybkiego powrotu do zdrowia
15 lut 20:29
Godzien: Hmm coś mi świeci czy to będzie 192 ?
P=2Pp+Pb
P=2x(4x4)+4x(4x8)
P=64+128
P=192
Czy dobrze?
Dziękuję już jest dużo lepiej niż było. Lecz zajmijmy się tym zadaniem.
15 lut 20:32
Godzien: Mam ,już wiem popełniłem błąd. Dzięki za skromną pomoc; )
to będzie 160.
15 lut 20:37
zdesperowany student: generalnie to zadanie jest na poziomie 6klasy podstawowki.
dlugosc krawedzi to suma dlugosci wszystkich krawedzi(policz sobie je)
a pole powierzchni to suma pola pow kazdje sciany(tez je sobie policz)
genralnie bedac 2 dzien an tym forum jestem załamny nierobstwe ludzi.
15 lut 20:38
Godzien: Wiem jestem po pierwsze wymęczony i i tak i tak mam 2 z matmy )do tego ledwo co bo moja srednia
to 1.84) Chciałbym umieć matmę ale po prostu nie rozumiem dlaczego nic mi zniej nie wchodzi.
Nie będe się użalać.
15 lut 20:40