Jak to obliczyć? U{4^n-4{n-1}}{3}
ancymon: Jak to obliczyć?
15 lut 19:45
ICSP: Obliczyć to znaczy? Pochodna, granica?
15 lut 19:47
ancymon: w sensie uprościć

chciałbym z tego zrobić 4
n−1 tylko nie wiem w jaki sposób to
przekształcić
15 lut 19:48
ancymon: trochę źle się wyraziłem
15 lut 19:49
ICSP: Moze chodzi ci o coś takiego.
| | 1 | | 1 | | 3 | |
4n − 4n−1 = 4n − 4n * |
| = 4n(1 − |
| ) = |
| 4n |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| 3 * 4n | | 4n | |
| = |
| = 4n−1. To jest możliwe? |
| 3*4 | | 4 | |
15 lut 19:51
mati2: (4n(1−4−1))/3
(4n(1−1/4))/3
15 lut 19:53
ancymon: ha, nigdy bym na to nie wpadł
15 lut 19:56
ancymon: dziekuje
15 lut 19:57