całka
karo: Witam, pomoże ktoś obliczyć całkę?:(
∫ −2xe−x2
15 lut 19:45
Trivial:
Podstawienie t = e−x2.
∫−2xe−x2dx = e−x2 + c.
15 lut 20:08
jan: d(e−x2+c)/dx ≠ −2xe−x2
niestety przemyśl jeszcze raz trivial...
15 lut 21:21
Trivial:
| | d | |
Jak dla mnie |
| (e −x2 + c) = −2xe −x2.  |
| | dx | |
15 lut 21:38
karo: to jak to w koncu leci? i czemu? nie powinno wyjsc x
2 + e
−x2 + c ?
16 lut 19:01
Trivial: Jakim cudem tyle Ci wyszło? ; O
16 lut 19:04
alf: Mistrzowie najpierw robimy przez podstawianie. Drugi krok − przez części. Podaję wynik:
−x2e−x2−e−x2+C
16 lut 19:05
Trivial:
(−x2e−x2 − e−x2)' = −2xe−x2 − x2e−x2*(−2x) +2xe−x2 = 2x3e−x2.
16 lut 19:14
alf: −2 ∫ xe
−x2dx
Podstawiamy:
t = −x
2
dt = −2xdx
stąd:
| | 1 | |
−2 * − |
| * et dt = e−x2 + C |
| | 2 | |
16 lut 19:30
alf: Miałeś rację

Musiałem sobie co nieco powtórzyć.. Mój błąd..
16 lut 19:31
Trivial: A nie lepiej podstawić tak jak ja wyżej i od razu mieć odpowiedź?
16 lut 19:31