Pomóżcie, błagam!
Agati: Sprawdź, czy punkty A,B,C należą do wykresu tej samej funkcji liniowej.
a) A(−4,1), B(8,7), C(11,5)
b) A(2,−7), B(3, −10), C(−2,5)
15 lut 19:41
ICSP: Spokojnie. To jst takie banalne zadanko ze po prostu nikomu się nie chce tego ruszyć. Najpierw
wyznacz równanie prostaj AB. Następnie podstaw współrzędne punktu C jeśli zajdzie równość to
punkty należą do tej samej funkcji liniowej.
15 lut 19:45
Eta:
| | yB−yA | | 6 | | 1 | |
1/ aAB= |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xA | | 12 | | 2 | |
| | 1 | |
prosta AB: y= |
| ( x −xA) +yA
|
| | 2 | |
| | 1 | |
C( 11,5) więc 5= |
| *11+3 => 5≠812
|
| | 2 | |
punkty ABC nie należą do jednej prostej
prosta AB: y= −3( x −x
A) +y
A => y= −3x −1
C( −2, 5) to: 5= −3*(−2) −1 => 5=5
zatem punkty ABC leżą na tej prostej
15 lut 20:11
Bogdan:
| | 6 | | 1 | | −2 | |
a) aAB = |
| = |
| , aAC = |
| , aAB ≠ aAC, |
| | 12 | | 2 | | 3 | |
punkty A, B, C nie są współliniowe.
| | −3 | | 12 | |
b) aAB = |
| = −3, aAC = |
| = −3, aAB = aAC, |
| | 1 | | −4 | |
punkty A, B, C są współliniowe.
15 lut 20:36