moze ktos to rozwiazac pomocy
marian: Zad 1
Dlugosci bokow trojkata sa rowne; 2 cm, 5 cm, 6 cm. Oblicz cosinusy katow tego trojkata.
zad 2
oblicz dlugosci przekatnych rownolegloboka, ktorego boki maja dlugosci 3 cm i 5 cm,a kat
ostry ma miare 30 stopni.
zad 3
dane sa punkty A = ( 2 ; 1) , B = ( 2 + 2√3 ; 3 ), C = ( 0 ; 2), D = ( - √3 ;5 ) .
Oblicz miare kata miedzy wektorami -------> i ---------->.
AB CD
zad 4 dane sa punkty A = ( - 2 ; 2 ) B = ( 2 ; - 2 ) , C= ( 2 ; 6 ) . oblicz miare kata
miedzy wektorami ---------> i -----------> oraz -------------> i
------------------->
AB AC BA
BC
probowalem to zrobic, no ale zbyt trudne jest to dla mnie zeby to poprawnie zrobic
6 lut 08:29
marian: moze kto tu ajrzec ?
6 lut 11:36
Bogdan:
1. Stosujemy wzór kosinusów:
22 = 52 + 62 - 2*5*6*cosα → 60cosα = 57 → cosα = 57/60
52 = 22 + 62 - 2*2*6*cosβ → 24cosβ = 15 → cosβ = 15/24 = 5/8
62 = 22 + 52 - 2* 2*5*cosγ → 20cosγ = -7 → cosγ = -7/20
α - kąt ostry, β - kąt ostry, γ - kąt rozwarty
2. Tu też stosujemy wzór kosinusów wiedząc,
że cos30o = √3/2 oraz cos150o = -cos30o = -√3/2
3. Stosujemy iloczyn skalarny wektorów:
→ →
AB = [2√3, 2], CD = [-√3, 3]
→ →
|AB| = √12 + 4 = 4, |CD| = √3 + 9 = 2√3
→ → → → → →
AB o CD = |AB| * |CD| * cosα → AB o CD = 4 * 2√3 * cosα
→ → → →
AB o CD = 2√3*(-√3) + 2*3 → AB o CD = 0
8√3cosα = 0 → α = 90o
Można rozwiązać również to zadanie następująco:
Obliczamy współczniki kierunkowe prostych zawierających punkty A, B oraz C, D:
aAB = 2 / 2√3, aCD = 3 / -√3
aAB * aCD = -1 czyli proste są prostopadłe, więc kąt między wektorami jest prosty.
6 lut 12:20
marian: o kurde wielkie dzieki bogdan w zyciu bym tego nie napisal jak to zobaczylem to nie
moglem wyjsc z podziwu
a czemu nie zrobiles zadania 4 jak reszta ci wyszla swietnie ?
6 lut 13:20
Bogdan:
Zadanie 4 jest analogiczne do zadania 3 i spróbuj sam je zrobić, wierzę, że pójdzie
Ci świetnie.
6 lut 13:33
moniczka: no fakt jest podobne nawet troche bo wiadomo chodzi o wektory, ale juz probowalem je
zrobic to wychodzily mi nie stworzone rzeczy jakies dziwne wyniki, ktore jakbym wzial z
kosmosu
6 lut 13:38
marian: jej moniczka to nie jest smieszne zeby z kogos sie nasmiewac ze nie umie zrobic zadania,
a sama nie umiesz !
6 lut 13:39
moniczka: sorry kolego ale jakos mi to sie wyrwalo i nie moglam sie powstrzymac
jeszcze raz cie przepraszam
6 lut 13:48
marian: moze ktos mi pomoc z zadaniem 4 ?
6 lut 14:09
Bogdan:
Dobra rada do zadania 4.
Oblicz długości odcinków AB, AC, BC.
Podaj te długości.
6 lut 14:14
marian: no ja wiem cojest do zrobienia,ale ja mam problemy z pierwiastakami stad moj problem ze
zrobieniem tych zadan dlatego je tu napisalem
mozesz mi dawac nawet najlepsze rady toi tak ja tego nie zrobie bo nie potrafie
6 lut 14:16
Bogdan:
Długość odcinka A = (xA, yA), B = (xB, yB)
obliczamy wg wzoru:
|AB| = √(xA - xB)2 - (yA - yB)2
A = (-2, 2), B = (2, -2)
|AB| = √(-2 - 2)2 + (2 + 2)2 = √16 + 16 = √16 * 2 = 4√2
W podobny sposób oblicz |AC| i |BC|
6 lut 14:24
marian: moze ktos pomoc w zadaniu 2 i 4 ?
6 lut 14:49