Miejsca zerowe wielomianu
ich:
x3−3x2+4
znam wynik wiec jak ktoś poda od razu wyniki to mi to nic nie da
chciałbym raczej żeby ktoś rozpisał jak to się robi
próbowałem wyłączyć wspólny czynnik ale no nic nie wychodzi
15 lut 19:20
ICSP: Twierdzenie bezouta.
Dzielniki wyrazu wolnego: 1,2,4,−4,−2,−1. Na początek sprawdźmy −1
w(−1) = −1 −3 + 4 = 0 To oznacza że −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Mam dziś szczęście

x
3 − 3x
2 + 4 : (x+1) = x
2 − 4x + 4.
x
3 − 3x
2 + 4 = (x+1)(x
2 − 4x +4) = (x+1)(x−2)
2.
Pierwiastki −1 oraz 2
15 lut 19:26
Eta:
x3 +x2 −4x2 +4= x2( x +1) −4( x2−1)= x2(x+1) −4( x+1)(x−1)=
= (x+1) ( x2−4x+4) = (x+1)(x −2)2
15 lut 19:26
zdesperowany student: (x
3−2x
2)−(x
2−4)=x
2(x−2)−(x−2)(x+2)=(x−2)[x
2−x−2] i tera z delta sobie poradzisz
15 lut 19:27
dero2005:
x3−3x2+4 : (x−2) = x2 − x − 2
(x−2)(x2−x−2) = 0
x−2 = 0
x = 2
x2−x−2 = 0
Δ = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
x1 = −b−√Δ2a = 1−32 = −1
x2 = −b+√Δ2a = 1+32 = 2
(x−2)(x−2)(x+1) = 0
15 lut 19:38
mela: x3+3x2−4=
19 gru 19:32
Hajtowy: W(1)=0
Podziel ten wielomian przez (x−1)
19 gru 19:33
Hajtowy: x
3+3x
2−4 = (x
2−4x)(x−1) = x(x−4)(x−1) ⇒ x = ... v x = ... v x = ...
19 gru 19:35